SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hammarby IF
Bordtennisförening

 
Tävlingskalender och anmälan

Här uppdaterar vi löpande de tävlingar du kan anmäla dig till i vårt närområde. Du anmäler dig genom att klicka på "anmälan" och fylla i formuläret. Vi samlar ihop klubbens alla anmälningar och skickar in dom till respektive tävling. Läs mer om att tävla för Hammarby längs ner på sidan.

 

Tänk på att

  • Läs inbjudan noga innan du anmäler dig. 
  • Om man anmäler sig och inte kommer får man betala avgiften för tävlingen ändå.
  • Får du förhinder efter att du har anmält dig och anmälningstiden har gått ut kontakta tävlingen och avanmäl dig själv.
  • En tävlingsklass tar oftast upp till tre timmar att spela klart. Ofta tillbringar man en hel dag i hallen om man spelar ett par klasser.
  • Du kan alltid fråga din tränare när det passar att börja tävla och vilken tävling som passar dig.
  • Och är du under 18 år behöver du målsmans medgivande för att anmäla dig. 

 

Tävlingskalendern

Med reservation för ändringar. Fler tävlingar kan också tillkomma.

Länk till Svenska bordtennisförbundets tävlingskalender.

Länk till Stockholms bordtennisförbunds tävlingskalender.

 

 

MAJ

31/5 Bajens sommardrive (Liljeholmshallen)

INBJUDAN (sid 5)    -    ANMÄLAN PÅ PLATS SENAST 17.00, kostnad 180:-

 

 

JUNI

1-2/6 Bajens sommaryra (Liljeholmshallen)

En bra tävling för barn och ungdomar som inte tävlat så mycket, eller för den som vill börja

INBJUDAN    -    ANMÄLAN STÄNGD

 

1-2/6 Sweden tour - finalspel ungdom

Tävling med de bästa spelarna i Sverige. 

INBJUDAN    -    ENDAST FÖR INKVALADE

 

9/6 Roslagsknorren (Åkersberga)

INBJUDAN    -   ANMÄLAN SENAST 27/5

 

JULI

 

 

 

AUGUSTI

3-4/8 Ängbys sommarpool (Vällingbyhallen)

INBJUDAN     -      ANMÄLAN SENAST 28/6

 

 

Att tävla för Hammarby IF BTF

 

Hammarby IF BTF har lag i flera serier och vi försöker ge plats till medlemmar som vill tävlingsspela i dessa lag. För de som vill tävla ännu mer finns det möjlighet att lägga sitt engagemang precis på den nivå man själv väljer. Man kan i princip hitta en bordtennistävling varje helg under säsongen om man tittar i förbundets tävlingsprogram och är beredd att resa lite.

 

Varför tävla?

Varför ska man alls spela tävlingar? Det finns olika anledningar. För många ungdomar är det ett naturligt steg i utvecklingen inom sporten. Matcher innebär bra bordtennis och träning i skarpa situationer. Det finns också ofta en social del, där man möter vänner och bekanta från andra klubbar. En tävling kan alltså vara spännande och kul på många olika plan.

 

Vilka tävlingar?

Vilka tävlingar man ska spela? Det finns tävlingar på olika nivåer (A till C). De tävlingar som håller högst nivå är välorganiserade och man kan vänta sig svårt motstånd. På lägre nivå får spelarna exempelvis döma matcherna själva, och motståndet är oftast lite enklare. Men vilka spelare och hur många som deltar i en tävling, är minst lika beroende av vilket rykte tävlingen har (till exempel hur bra den har genomförts och organiserats tidigare år, eller vad den arrangerande föreningen skriver i sin inbjudan), som vilken nivå den är definierad som. Fråga gärna Hammarby IF BTF:s ledare vad som gäller för varje tävling.

 

Hur anmäler man sig?

När man letat reda på en tävling med passande nivå ska man anmäla sig. Olika klubbar har olika policy för kostnaderna. Hammarby IF BTF betalar för allt seriespel, men de individuella tävlingarna får spelaren stå för själv. Tänk alltså på att det inte finns några gratistävlingar, utan det kommer alltid en faktura i efterhand. Det är också så att nästan ingen tävling accepterar anmälningar från en privatperson utan alla anmälningar måste gå genom spelarens förening. Hos oss i Hammarby anmäler man sig via länkarna i tävlingslistan här ovan. Så småningom får man en faktura från klubben på kostnaden för tävlingen.

 

Om man inte hittar tävlingen man tänkt anmäla sig till, kontakta Hammarby IF BTF på kansliet@hammarbybordtennis.se 

 

Tävlingsklasser

För barn och ungdomar kan det vara klurigt att veta vilken åldersklass man tillhör. Det beror på att bordtennisens säsong börjar på hösten och avslutas nästa vår. En spelare som fyller tio år under exempelvis 2022 räknas som F10 eller P10 från och med hösten samma år (när säsongen startar) och fram till sommaren 2023 (när säsongen avslutas).

 

I de allra flesta tävlingar får man spela i äldre klasser. F10 och P10 får alltså spela både F11 och F12, respektive P11 och P12, och så vidare. Flickor får i de allra flesta tävlingar tävla i pojkklasserna också.

 

Ungdomar får också spela i seniorklasserna. Eftersom man där delas in efter sin ranking går det ofta att få jämna och bra matcher, när man väl kommit igång att tävla lite. Ofta numreras klasserna från H7 upp till H1 och Herrar Elit, där man börjar i H7 och sedan flyttas upp med sin ranking. Man får nästan alltid tävla i högre klasser här också. I vissa tävlingar är klasserna uppkallade efter hur hög ranking man som mest får ha, som Max 700 eller Max 1500.

 

En typisk tävlingsdag

När så tävlingsdagen kommer finns det också ett antal saker att tänka på. En bordtennistävling kan ofta ta en hel dag i anspråk (för- och eftermiddag), så man bör se till att ha med sig någon form av lunch till tävlingen eller åtminstone ha en plan för hur man ska få tag på lunch. Därtill behövs utrustning (racket, skor, tävlingsställ) och det är ofta bra att ha en handduk, överdragsställ, och en vattenflaska med sig. Man ska se till att man är i hallen där tävlingen äger rum i god tid innan ens klass börjar. Vanligtvis är deadline för närvarokontroll satt till 45 minuter innan klassen börjar. Kommer man för sent får man inte vara med och spela sin klass, men man måste fortfarande betala för den. Läs alltid programmet noga innan tävling! Tänk också på att man ofta behöver stanna kvar och döma en match när man slagits ut ur tävlingen.

 

Hur fungerar rankingen?

Rankingpoäng, vad är det för något då? Det beskrivs utförligt på Svenska bordtennisförbundets hemsida, men helt kort fungerar det så att ju högre rankade spelare man vinner över, desto fler rankingpoäng får man. När man förlorar matcher, förlorar man också ranking. Rankingpoängen används vid lottningen av tävlingar för att seeda spelare, så att de bästa spelarna inte ska slå ut varandra redan tidigt i tävlingen. Så småningom används rankingen som underlag för inbjudningar till olika läger och tävlingar.

 

Uppträd sportsligt!

Det är också mycket viktigt att uppträda sportsligt på tävlingar. Bordtennisen är känd för sitt stora mått av fair play och de flesta känner till att man exempelvis aldrig firar turbollar, utan markerar en ursäkt till motståndaren. Våra spelare representerar Hammarby IF BTF lika mycket som sig själva. Det är därför viktigt att alla föregår med gott exempel och är omtyckta av bordtennisspelare och ledare i andra föreningar. Man kan bli både varnad och utvisad om man uppträder illa. Man ska naturligtvis tänka på att ha roligt också, vilket ofta går hand i hand med att hålla humöret uppe. Hammarby IF BTF:s inställning är att det är meningsfullt att spela tävlingar så länge man tycker det är roligt och att man går både till och från tävlingen med ett gott humör. Det är varje medlems skyldighet att känna till vår uppförandekod.