Hoppa till sidans innehåll

Tävla för Hammarby


Hammarby IF BTF är engagerat i ett flertal serier och vi försöker bereda plats för dem som vill tävlingsspela i dessa lag. För de som vill tävla ännu mer finns det möjlighet att lägga sitt tävlingsengagemang precis på den nivå man själv väljer. Man kan i princip hitta en bordtennistävling varje helg under säsongen om man tittar i förbundets tävlingsprogram (https://iof1.idrottonline.se/SvenskaBordtennisforbundet/Tavling/).

Den första frågan man kan ställa sig är varför man skall engagera sig i tävlingar. Det finns olika anledningar. För många ungdomar är det ett naturligt steg i utvecklingen inom sporten. Matcher innebär bra bordtennis och träning i skarpa situationer. Det finns också ofta en social del, där man möter vänner och bekanta från andra klubbar. En tävling kan därför vara spännande på många olika plan.

Nästa fråga är vilken tävling man ska spela. Det finns tävlingar på olika nivåer (A till C), och som ger olika meritering till ungdomar (från Elit till Ranking 3, även detta finns beskrivet på förbundets sida: https://iof1.idrottonline.se/SvenskaBordtennisforbundet/Tavling/Ranking/Rankingregler/). De tävlingar som håller högst nivå (A och RE) är välorganiserade och man kan vänta sig svårt motstånd. Det är också i dessa tävlingar ungdomar kan meritera sig mest genom att ha flest rankingpoäng att tävla om. De på lägre nivå (C och R3), förutsätter att spelarna engagerar sig i större utsträckning och t.ex. dömer matcherna själva. Här finns det färre rankingpoäng att kämpa om och motståndet är oftast lite enklare. Men vilka spelare, och hur många som deltar i en tävling, är minst lika beroende av vilket rykte tävlingen har (d.v.s. hur bra den har genomförts och organiserats tidigare år) som vilken nivå den är definierad som.

Rankingpoäng som ovan, vad är det för något då? Det beskrivs utförligt på förbundets hemsida, men helt kort fungerar det så att ju större tävlingar och ju bättre man placerar sig i dem, ju fler rankingpoäng får man med sig. Dessa används sedan i efterkommande tävlingar för att seeda spelare, och så småningom som underlag för inbjudningar till läger och tävlingar. 

När man letat reda på en tävling med passande nivå och geografi skall man anmäla sig. Olika klubbar har olika policy för kostnaderna. Hammarby IF BTF gör så att klubben finansierar allt seriespel, men de individuella tävlingarna får spelaren stå för själv. Det är alltså viktigt att tänka på att det inte finns några gratis tävlingar utan det kommer alltid en faktura i efterhand. Det är också så att nästan ingen tävling accepterar anmälningar från en privatperson utan alla anmälningar måste gå genom en bordtennisförening. Som spelare representerar man ju alltid en förening. Hos oss i Hammarby anmäler man sig via fliken "tävlingar-anmälan" där letar upp tävlingen, meddelar personnummer och i vilken klass man ska ställa upp i. Åldersklasserna följer efter det här stycket. Så småningom kommer man att få en faktura från klubben på kostnaden för tävlingen.

Om man inte hittar tävlingen man tänkt anmäla sig till, kontakta Hammarby på This is a mailto link

 

När så tävlingsdagen kommer finns det också ett antal saker att tänka på. En bordtennistävling kan ofta ta en hel dag i anspråk (för- och eftermiddag), så man bör se till att ha med sig någon form av lunch till tävlingen eller åtminstone ha en plan för hur man skall organisera lunch. Därtill behövs utrustning (racket, skor, tävlingsställ) och det är ofta bra att ha en handduk, överdragsställ, och en vattenflaska med sig. Man skall se till att man är i hallen där tävlingen äger rum i god tid innan ens klass börjar. Vanligtvis är där en deadline för närvarokontroll som är 30-45 minuter innan klassen börjar. Kommer man för sent får man inte vara med och spela sin klass, men man måste fortfarande betala för den.

Utöver detta skall man tänka på att uppträda sportsligt. På en tävling representerar man Hammarby IF BTF lika mycket som sig själv. Det är därför viktigt, från föreningens sida, att våra spelare föregår med gott exempel och är omtyckta av bordtennisspelare i andra föreningar. Man kan bli både varnad och utvisad om man uppträder illa. Man ska naturligtvis tänka på att ha roligt också! Hammarby IF BTF:s inställning är att det är meningsfullt att deltaga i tävlingar så länge man tycker det är roligt och att man går både till och från tävlingen med ett gott humör.

Uppdaterad: 13 SEP 2018 22:52 Skribent: Hammarby IF BTF

 

 

Postadress:
Hammarby IF BTF - Bordtennis
C/o Johansson, Ralångsvägen 3 lgh 1002
12050 Årsta

Besöksadress:
Liljeholmshallen, Mejerivägen 4
11743 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0735025784
E-post: info@hammarbybordten...

Se all info