SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hammarby IF
Bordtennisförening

 
Bra att veta för föräldrar, barn, ungdomar och andra nybörjare

 

Intresseanmälan till Hammarby IF Bordtennisförening

Det är många som vill börja spela bordtennis. Vi gör vårt bästa för att ta in alla intresserade till föreningen. Anmälan görs här på hemsidan. Vi har en tar in barn och ungdomar vid säsongsstart och löpande under säsongen när det öppnas platser i träningsgrupperna. I perioder har vi så många som anmäler sig att vi behöver sätta upp en kölista, men vi erbjuder plats så snart vi kan.

 

Träningen

Föreningen har tagit fram trivselregler som gäller för träningen. Det är viktigt att du läser dem tillsammans med ditt barn. Kom i tid till träningen men inte för tidigt. Om gruppen innan fortfarande tränar kan de bli störda om du kommer in för tidigt i träningslokalen. Avbryt inte tränaren under pågående träning. Vänd dig till tränaren med frågor efter träningen. Om ditt barn vill sluta träna är det viktigt att du meddelar oss om det. På så vis kan ett annat barn få chansen att prova bordtennis.

 

Läger under skolloven

Under skolloven organiserar föreningen dagläger, främst för spelare som tagit steget upp från pingisskolorna. Under sommarlovet arrangerar vi dagläger i anslutning till skolavslutning och skolstart. Resten av sommaren har föreningen säsongsuppehåll, men för den som vill tävla finns tävlingar att delta i under sommaren. Information om dagläger mejlas ut till föräldrar och annonseras på Hammarby IF BTF:s hemsida.

 

Racket för nybörjare och barn i pingisskola

En nybörjarracket ska ha så kallade backsidegummin, alltså vanliga bordtennisgummin men slät yta (inga nabbar). Den ena sidan ska vara svart och den andra sidan är oftast röd. Det är viktigt att gummibeläggningen har lite friktion och inte är helt glatt så att nybörjaren kan lära sig att göra och hantera skruvade bollar. Det är också viktigt att gummit inte är för tjockt. Tjocka gummin är snabba och svåra att kontrollera medan tunnare gummin är långsammare och lättare att kontrollera. För en nybörjare är 1,5 mm i tjocklek att föredra.

 

Bordtennisspelare köper inte färdiga tre- eller femstjärniga racketar i vanliga sportaffärer. I stället väljer man gummin för forehand och backhand var för sig, och en stomme att limma fast dem på. För våra nybörjare rekommenderar vi stommen Yasaka 2040 med konkavt handtag och Yasaka Original extra som gummin.

 

Vår leverantör TTEX har ett erbjudande för detta racket här. 

 

Racket för ungdomar som kommit lite längre

När spelare lärt sig mer kan de också börja hantera andra typer av gummin och stommar. För en tävlingsspelare är valet av racket helt individuellt. Vissa spelare vill spela med backside medan andra vill spela med nabbar. Vissa vill ha tjocka gummin, andra vill ha tunna. Vissa vill ha hårda gummin, andra vill ha mjuka. Därtill är variationen på stommar med olika egenskaper precis lika stor som variationen på gummin. Ett råd är att prova sina träningskompisars rack och se hur det känns. Diskuterat gärna med barnens tränare om när det är värt att ta nästa steg och prova något nytt.

 

Kläder och skor

Barnen på pingisskolan behöver skor, shorts och t-shirt. Det är den klädsel som ska användas på tävlingar, och det är bra att använda samma typ av klädsel på träningarna. Det finns speciella bordtennisskor som är lätta och har en tunn sula, men det går självklart bra med vanliga gymnastikskor också, det viktiga är att sulan är ljus och inte svart då svarta sulor lämnar märken i golvet. Använd inte vita kläder, då det gör att din motståndare inte ser bollen lika bra. På tävling är det inte alls tillåtet. Hammarby Bordtennis säljer kläder för träning och tävling.

 

Att delta i tävling

Tävlingar är en naturlig del i spelarens utveckling och träning, även om det inte passar alla. En spelare kan tävla både individuellt och i lag. Hammarby IF BTF betalar tävlingsavgifterna för serielag. Vill du tävla individuellt betalar du för tävlingsavgifterna själv, de faktureras av klubben i efterhand.

 

Serielag

Hammarby IF BTF brukar anmäla lag till Rookiecupen och till S:t Erikscupen som är lagtävlingar för barn och ungdomar. Rookiecupen är för de som vill prova på seriespel och som aldrig har tävlat förut. S:t Erikscupen är också en ungdomstävling i lag men riktar sig till de ungdomar som har spelat lite längre. Lagen sätts ihop efter spelstyrka och gruppharmoni av föreningens tränare. Ungdomar som kommit lite längre i sitt spelande bjuds in att spela i seniorserierna.

 

Individuella tävlingar

Vill du att ditt barn deltar i individuella tävlingar så finns det ett stort utbud att välja mellan, allt från tävlingar på elitnivå till tävlingar för nybörjare. Under fliken Tävlingar – anmälan här på vår hemsida hittar du aktuella tävlingar i Stockholmsområdet. Där försöker vi också tipsa om de tävlingar som passar för nybörjaren. Som förälder anmäler du ditt barn via formuläret i listan över tävlingar och sedan anmäler Hammarby IF BTF till den arrangerande klubben – de kommer inte att ta emot din anmälan om du inte går via oss. Vi tipsar också om vilka tävlingar som passar för nybörjare och vilka tävlingar som är för lite mer avancerade spelare. Du kan också fråga barnets tränare om råd. Som förälder har du själv ansvar för att anmäla ditt barn och se till att ni kommer till tävlingen. Tävlingsregler hittar du även på Svenska Bordtennisförbundets hemsida.

 

Tävlingsklasser

För barn och ungdomar kan det vara klurigt att veta vilken åldersklass man tillhör. Det beror på att bordtennisens säsong börjar på hösten och avslutas nästa vår. En spelare som fyller tio år under exempelvis 2022 räknas som F10 eller P10 från och med hösten samma år (när säsongen startar) och fram till sommaren 2023 (när säsongen avslutas). I de allra flesta tävlingar får man spela i äldre klasser. F10 och P10 får alltså spela både F11 och F12, respektive P11 och P12, och så vidare. Flickor får i de allra flesta tävlingar tävla i pojkklasserna också.

 

Ungdomar får också spela i seniorklasserna. Eftersom man där delas in efter sin ranking (som man får när man börjar tävla) går det ofta att få jämna och bra matcher, när man väl kommit igång att tävla lite. Ofta numreras klasserna från H7 upp till H1 och Herrar Elit, där man börjar i H7 och sedan flyttas upp med sin ranking. Man får nästan alltid tävla i högre klasser här också. I vissa tävlingar är klasserna uppkallade efter hur hög ranking man som mest får ha, som Max 700 eller Max 1500.

 

Att bli lagledare

Som förälder kan du hjälpa till genom att bli lagledare eller döma matcher. Att vara lagledare innebär att du håller ihop laget och håller reda på vilka matcher som laget ska spela och ser till att spelarna är på plats i utsatt tid. Man har ofta också ett formellt ansvar för sitt lag på tävlingen, och ska se till att de blir anmälda och att matchprotokoll och cupprotokoll fylls i på rätt sätt. Det innebär inte att du är tvungen att skjutsa barnen till matcherna. Du behöver inte ha särskilda pingiskunskaper för att bli lagledare, men varje lag måste ha någon som ställer upp.

 

Lär dig mer om bordtennis

Om bordtennisen som föreningsidrott är ny för er kan ni alltid fråga era tränare om det ni undrar. Vi har också samlat en sida med länkar där ni kan hitta spelregler, tips och tricks och några Youtubekanaler som visar hur man gör och hur roligt man kan ha i den här sporten.

 

Har du synpunkter på verksamheten i Hammarby Bordtennis?

Om du har synpunkter på träningen eller andra synpunkter på Hammarby IF BTF:s verksamhet meddelar du det till styrelsen på e-postadress styrelsen@hammarbybordtennis.se.