Hoppa till sidans innehåll

Hammarby i Ungern


Det var på ett sätt en tillfällighet att de kom iväg.  Inbjudan till Molnar Open Table Tennis Competition i Ungern hängde länge på väggen i pingislokalen, men de flesta av oss föräldrar kände nog att det skulle bli för omständigt och dyrt att ta sig till Budapest. Men Joseph Tran (lagledare Hammarby D) tänkte annorlunda och det skulle visa sig att han hade rätt.

En kylslagen februarimorgon satte sig Joseph, hans son Michael och Tom Silver på ett direktflyg till Budapest. Till killarnas stora glädje var luftgroparna få och det fanns gratis internet ombord. Lite drygt 2 timmar senare landade de i den ungerska huvudstaden och en taxichaufför väntade i ankomsthallen.

-Oj vad slitet allt är, det var Michaels och Toms första tanke när de kom till pingisarenan. Ungern har fostrat flera världsmästare, men glansdagarna var för decennier sedan och arenan verkar inte ha renoverats på mycket länge. Men det hade ingen betydelse för de flera hundra ungdomar som tävlade i fyra dagar. De kom från Irland, Ungern, Kirgizistan, Israel, Frankrike, Polen och många andra länder. Svenska deltagare var bland annat duktiga Simon Söderlund och Karl Johansson. 

Första dagen spelade Michael P10 och Tom P11, andra dagen P12 och tredje P14.

Det flesta matcherna var oerhört hårda, men lärorika. Michael och Tom spelade utmärkt och gick vidare i sina pooler, med ett undantag. I P14 var det fem-pool och Michael hade riktigt svåra motståndare. Nu blev han ändå nöjd med insatsen då han besegrade den bäste spelaren i gruppen. Den israeliske deffaren ledde med 2-0, men så bestämde sig Michael för att spela riktigt fin pingis och tog tre raka set. Efteråt kom flera israeliska coacher fram och berömde honom.

Glad Michael efter vinst över israel  Karl Johansson, Michael Tran, Simon Söderlund och Tom Silver

Toms spel utvecklades på ett mycket positivt sätt. Han spelade kanske bäst i den svåraste klassen och lyckades vinna sin pool. I slutspelet mötte han en skicklig ungrare, men kunde ta hem matchen med 3-1. Sen satte en ung fransk spelare stopp för vidare avancemang. Spelmässigt var Tom och fransmannen jämna, den franske spelaren hade väldigt svåra servar och vann tack vare dem.

De ungerska värdarna genomförde det jättelika arrangemanget på ett nästan perfekt sätt. Visst blev det en del väntan, men det berodde på det stora antalet spelare. En extra bonus var att lördagens spel streamades live på internet. Lunch serverades i arenan, frukost och middag på hotellet.

Killarna blev förtjusta i hotellet. Det ligger bara tio minuters promenadväg från arenan, är nästan nytt och har en trevlig spa-avdelning i källaren.

Det blev inga medaljer denna gång, men tävlingen gav mersmak och jag är övertygad om att fler Bajare reser dit nästa år.

 

Text: Henrik Silver

 

Faktaruta:

Molnar Open spelades för 18:e gången.

Weblänk: http://www.tabletennis.hu/angol/main.htm

Det kostar 50 Euro per dag att delta. Då ingår hotell, helpension (god mat!), taxi till och från flygplatsen, spelavgifter, t-shirt, sightseeing (fredag kväll).

Kostnad för en spelare (ditresa torsdag morgon- hem söndag morgon) blev 1270 kr + flygbiljett 1200 = 2470 kronor.

Videolänk om resan: http://www.youtube.com/watch?v=fW_e_90P8DU

Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:04 Skribent: Daniel Gawin

 

 

Postadress:
Hammarby IF BTF - Bordtennis
C/o Johansson, Ralångsvägen 3 lgh 1002
12050 Årsta

Besöksadress:
Liljeholmshallen, Mejerivägen 4
11743 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0735025784
E-post: info@hammarbybordten...

Se all info