Hoppa till sidans innehåll

Silja Malja


Silja Malja – ett riktigt Östersjömästerskap

Tävlingssäsongen går onekligen mot sitt slut, och det finns inte mycket kvar att ställa upp i. Men, det som finns kvar är å andra sidan russinen i kakan. I helgen som gick, den 15-17 april, besökte några Hammarbyare tävlingen i Åbo, Silja Malja. Det var Leila Suvanto, Antti Hynninen, Richard Götherström, och dessutom Simon och Maria Götherström, som gjorde tävlingsdebut. Tillsammans hade de här fem Hammarbyarna anmät 37 starter i olika klasser, alltifrån pingisskola till Herrar Elit. Det var alltså en helg med massvis med tävlande, ännu mer taxfree godis, och riktigt mycket hesburgare ifrån den lokala (inte så) snabbmatsserveringen.

 

Starka startfält i dam klasserna

Det finns mycket att säga om tävlingen, och nästan bara bra saker. Men det som var mest slående var kvaliteten på tjejspelarna. Vi hade sett det redan i Wega cupen i januari, men nu var det ännu tydligare. Systrarna Eriksson var på plats igen, och körde över såväl finska som svenska herrar med en fullkomligt bländande bordtennis. De här tjejerna utvecklas för varje dag som går! Estniska kadettjejer stoppade alla spelare som kom i närheten av dem. De svenska klubbar som gör tjejsatsningar bör överväga den här tävlingen nästa år, då det nog är svårt att hitta samma typ av motstånd på öppna tävlingar i Sverige.

 

Hög kompetens bland finska ungdomsspelare

Men även på herrsidan fanns det mycket kvalitet. Speciellt roligt var det att återse några av de intressantaste ungdomarna ifrån Wega, tillexempel Veikka Flemming, Tatu Pitkänen (och hans storebror Toni förståss), och Frey Hewitt. Och även för oss nya ansikten bland ungdomsspelarna, tillexempel den extremt bollsäkra Jan Nyberg som slog ut alla Stockholmsungdomar han mötte. Tillbuden var få, och det var egentligen bara Spinnis osportsliga beteende, där aplåder och hurrarop på nätrullare och servmissar även i de yngsta pingisskoleklasserna verkade vara legio, och där coachen stod vid hagen och styrde sin spelare Rolands Jansons serv för serv som lade lite smolk i bägaren. I övrigt var det goda förlorare, ännu bättre vinnare, och ett stort antal riktigt bra matcher som gjorde tävlingen till en av vårens bästa.

 

Richard och Veikka – en repris ifrån Wega cupen

Hur gick det då för Hammarbys spelare? Truppens yngsta spelare, Simon Götherström fick spela mycket bordtennis i sina pingisskole klasser, och var mycket stolt över sin medalj. Richard Götherström tog sig till slutspel i P14 och P15, och i P13 tog han sig till semifinal, där en repris ifrån Wega spelades upp. En match mot Veikka Flemming. Richard hade blivit bättre, men det hade Veikka också, så en riktigt bra semifinal slutade med vinst till Veikka. Maria Götherström fick med sig ett andrapris hem ifrån sin klass (nybörjare 40+), i vilken två tävlande ställde upp. Leila är alltid uppdaterad på vad som händer i finsk bordtennis, och har spelat mot och tränat många av tjejerna. Och nu var det mästarens tur att bli besegrad av lärlingen, när Pihla Eriksson mötte Leila. Men Leila åkte ändå hem med ett 3:e pris i M1500, ett förstapris i D40+, och turneringens fairplay pris.

 

Resesällskapet slog ut varandra

I Hammarbylägret kamperade även några spelare ifrån andra klubbar; Magnus Sturesson och Jan Gårdefeldt ifrån Spånga, och Anders Schyllert ifrån Oxie. Dessa tre herrar hade anmält nästan lika många starter som Hammarbytruppen, över 30 stycken. Trots sin något okonventionella taktik (några av herrarna valde att ta med sig kaffe till bordet när övriga spelare tog med sig vattenflaskor) kan vi notera att herrarna spelade bra men slog ut varandra. Magnus nådde fram till Jan, som stoppade honom i H50 slutspelet, och Anders van en tuff match mot Antti i H3. Det är ett sant nöje att sammåka till tävlingar med spelare av den här sociala och sportsliga kvaliteten.

 

Nästa år tar vi guldet!

Silja Malja är en mycket bra tävling, med god kvalitet på spelarna, och där det finns möjlighet att spela mycket matcher på alla olika nivåer. Vi tyckte det var den perfekta avslutningen på säsongen, och vi kan varmt rekomenderar den. Nästa år åker vi tillbaka, och då skall vi erövra 1:a priset i nybörjare 40+!

Uppdaterad: 26 SEP 2011 10:54 Skribent: Anders Götherström

 

 

Postadress:
Hammarby IF BTF - Bordtennis
C/o Johansson, Ralångsvägen 3 lgh 1002
12050 Årsta

Besöksadress:
Liljeholmshallen, Mejerivägen 4
11743 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0735025784
E-post: info@hammarbybordten...

Se all info