Hoppa till sidans innehåll

Motståndarnas syn på saken


Vi tar oss friheten att citera Rotebros lagledare Jonas Sandqvists syn på kvalmatchen i måndags. Referatet är hämtat från Rotebro BTK:s fina hemsida http://www.laget.se/RBTK/9615-start.html och vi har fått författarens medgivande att publicera. Följande stycke är alltså ett utdrag ur Rotebro BTK B:s matchreferat säsongen 2010/2011:

 

Kvalmatch ett: Hammarby B – Rotebro 8-4 

I söndags meddelade Tomas att han fått ont i ryggen. Vi ville inte prata om detta innan matchen för att skapa onödig oro i laget. Någon reserv hade vi ju inte. Tomas petade i sig värktabletter och kämpade på som han alltid gör i sann Rotebro-anda. Det är inte säkert att han vunnit matcherna ändå, men det hade sannolikt blivit tuffare om han varit helt kurant. Alla var i god tid och kunde värma upp ordentligt. Gott om publik, kanske en femton pers, varav en handfull från Rotebro. Bajen hade dukat upp med dricka och godsaker. Trevlig inramning.
Jag visste i förväg att Bajen var klara favoriter men att vi hade en chans om vi alla gjorde toppinsatser. Jag fick uppställningen som jag ville, inget att klaga på där. Vi chansade på att Jasse skulle kunna röra Holmsten. Tomas fick möta Drotz. Jag stod fyra och chansade på att jag skulle ha en toppdag och kunna röra Molin.
Holmsten, Molin, Johansson, Drotz mot Jasse, Harald, Tomas och Jonas. Spel på tre bord.

 

Och det började bra. Jag lyckades gneta till mig första set mot Molin och kände att jag kanske hade något på gång. Tyvärr brast det direkt i andra set. Det var den här gången var det min backhand som slutade fungera. Han behövde i stort sett bara göra en enkel loop mot backhand för att jag skulle missa. Mycket frustrerande men så här blir det helt enkelt ibland. Jag lyckades inte få fason på det hela och det blev förlust ganska klart i tre set. Emil vann som väntat lätt mot Tomas. Jasse tappade ett set men annars var det tämligen stabilt mot Johansson.
Sen klev denne fantastiske Harald in, andra gången han spelade pingis sedan i januari. Efter ett ”uppvärmningsset” kom han igång på allvar och lyckades blocka ut Mattias loopar gång efter gång. Mycket imponerande spel. Vann andra set knappt med 11-13 och tredje set med 9-11 och det blev ett extremt spännande fjärde set där han kunde avgjort matchen. Jag hade inte riktigt koll på vad det stod eftersom jag inte hörde räkningen men det blev alltså stenhårt men tyvärr förlust med 12-10. I femte dundrade Drotz på. Men så oerhört nära en sensationsvinst.

 

Emil hade förstås inte någon svårighet med Harald heller även om Harald stod emot bra. Niklas spelade taktiskt helt rätt mot Jasse som fick kämpa ordentligt men Jasse lyckades reda ut det hela med 3-1. Jag gick upp mot denne för mig helt okände Lasse Johansson från Burträsk (vinnare av Stellan Cup 1983!). Jag märkte direkt att det här var en riktigt bra spelare, fullt i klass med de andra i Bajens a-lag. Jag hade bra flyt i första set och vann med 6-11. Andra blev en verklig rysare där jag hade en tre-fyra chanser att avgöra men där Lasse till slut vann med 17-15. Av bara farten fick han förstås tredje set också. Men jag kämpade mig tillbaka i matchen, det var ett mycket svårt spel med små marginaler hela tiden, tätt över nät. Jag fick inte heller så mycket på serven. Men jag slet verkligen hem fjärde och femte set och tog en mycket skön seger. Fullt i klass med den mot Korsgaard förra gången i Enskedehallen.

 

Sen kom matchen vi hoppats på mellan Drotz och Tomas. Och det började som det ”skulle”, 7-11 i första. Vad som hände sen vet jag inte riktigt men troligen hade det med ryggen att göra och säkert med att Mattias spelade bra. Det blev tre klara set till Mattias. 5-3 inför dubblarna.

 

Vi hade i förväg bestämt att jag och Harald skulle spela, vi konfererade lite om alternativen men höll fast vi detta. Det blev Molin/Johansson (en vänster- och en högerslägga) mot Jonas/Harald i förstadubbeln. Det blev helt enkelt bara dåligt och slarvigt i de två första seten, men vi sa hela tiden till varandra att det "egentligen" inte såg så omöjligt ut, vi behövde bara komma igång med vårt eget spel. Och det gjorde vi till slut i tredje set där vi spelade betydligt bättre och vann med 8-11. Fjärde fortsatte vi i samma anda men det blev stenhårt ändå när de åt upp vår ledning, men vi bet ihop och tog det med 10-12. I femte kom vi under från början men åt oss i kapp och såg att det började bli nervöst på andra sidan. Vi segade oss förbi och fick 7-10 och jag skulle serva. Niklas var tvungen att avbryta mottagningen ett par gånger för att han var så nervös. Sen behövde jag bara lägga en enkel backhandserve över nät så flög returen en meter ut! En härlig och meriterande seger.

 

På andra bordet var det precis tvärtom. En övertygande inledning där våra grabbar tog de två första seten klart. Sen vände det i två set. Men chansen till dubbla dubblar fanns kvar i det femte setet. Det blev stenhårt med bra spel, fina långa bollar. Oturligt nog fick våra grabbar ge sig till slut med 11-9. Attans synd igen! Men vi gav inte upp.

 

Man såg direkt att Harald skulle få det svårt mot Molin, även om han verkligen kämpade på. Men Molin slår för hårt och säkert för att man ska kunna stå emot med ”bara” blockering. Tomas gick det bättre för. Även i den här matchen startade han bra och vann första. Andra set blev stenhårt där Tomas i sann Rotebroanda gav bort en kantboll som bara han hörde, på en setboll. Han fick ge sig med 13-11. Sen orkade han inte riktigt komma igen. Men återigen ytterst nära. Holmsten och Jasse spelade det väntade super-matchen på förstabordet, förmodligen en av de bästa matcher som spelats i källaren i Enskedehallen. http://bambuser.com/channel/sankan/broadcast/1572091 Det var nog ett snäpp högre nivå än i någon match som vårt a-lag spelat under säsongen. Jasse kände direkt att han behövde göra något alldeles extra för att hänga med, och det gjorde han! Han smashade på kontringar, han blockade snett och vint i alla hörn och räddade de mest omöjliga bollar. Men nu var det en motståndare av högsta klass. Det var inga problem att förstå att killen spelat i juniorlandslaget för fyra år sen. Mycket stark i spelet både från forehand och backhand, inga problem med nabben, mycket säker, bra försvar. Oerhört sevärt med en hel del fenomenala bollar. 1-1 och nära i tredje set med torsk 13-11, men till slut blev Emil för stark. 8-4 till Hammarby. Jag skulle annars inte haft något emot att möta Mattias i en avgörande sista match. Men det är bara att gratulera ett mycket starkt lag. Om det inte framgått redan var alltså Hammarby B ett bättre lag än Hammarby A, som var obesegrade i div 4 innan de plockade ner Niklas och Mattias i b-laget. Holmsten skulle med all säkerhet inte ha tappat någon match i div fyra (eller div tre heller för den delen). Lasse skulle ha platsat i a-laget.

 

Nu laddar vi om till på torsdag och hoppas att kotknackarn rättar till ryggen på Tomas.

 

Jonas

Uppdaterad: 26 SEP 2011 10:55 Skribent: Kalle Björklund

 

 

Postadress:
Hammarby IF BTF - Bordtennis
C/o Johansson, Ralångsvägen 3 lgh 1002
12050 Årsta

Besöksadress:
Liljeholmshallen, Mejerivägen 4
11743 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0735025784
E-post: info@hammarbybordten...

Se all info