Hoppa till sidans innehåll

Hammarby IF BTF erövrar Kina


Måndagseftermiddag i Beijing. Regnet öser ner på väg till skolan. Hettan i början på månaden, med temperaturer så höga som 41 grader, har avlösts av en intensiv regnperiod. Tom är inne på sin fjärde och sista träningsvecka på Shi Cha Hai Sport School. Tiden har gått alldeles för fort och vi skulle gärna stanna längre.

 

Shi Cha Hai är en gigantisk internatskola med inriktning på olika idrotter. Större delen av barnen/ungdomarna bor året om på skolan. Då och då kommer utländska elever som deltar enbart i träningen. Ljudnivån i pingishallen är HÖG! Alla ossar hela tiden under matcherna. ”Anders skulle få tinnitus om han var tränare här”, konstaterade Tom redan första dagen.

 

Hammarby i Peking

Tom utanför Shi Cha Hai-skolan.

 

Det finns tre stora pingishallar där väggarna pryds av kinesiska flaggor och fotografier på de som gick på skolan som små, Ma Long, Ding Ning, Guo Yue, Guo Yuenhua för att nämna några. Den grupp Tom spelar i består av 12 barn. Alla är kineser förutom en kille från Ukraina, de bor på skolan och samtliga är grymt bra!

 

Pingiseleverna tränar två pass om dagen måndag till torsdag samt ett pass på fredagskväll och ett på lördagsförmiddag, totalt ca 20 timmar i veckan. Toms coach Wang är entusiastisk och vill att hans elever kommer en halvtimma tidigare varje dag, så det blir några bonustimmar varje vecka. Ingen kan engelska, varken coachen eller barnen. Två kvinnor på kontoret pratar lite engelska, de kommer till hallen då och då och försöker översätta. Det fungerar ibland. Men Tom har inte upplevt språket som ett problem.

 

uppställning

Uppställning framför coach Wang.

 

Träningen inleds med uppställning på ett spikrakt led framför coach Wang. Barnen står i rangordning, den bäste längst till vänster och den för stunden sämste längst till höger. Wang säger några ord sedan drar uppvärmningen i gång i form av hoppsa-steg, sidohopp och jogging runt hallen. ”Uppvärmningen är bra, man blir varm och flåsig på kort tid, alltså slösar man inte dyrbar pingistid”, säger Tom. Därefter är det stretching som leds av barnen själva. Tom tror att stretchingen är effektivare här, han ska visa för Anders sedan. Efter stretchingen är det inslagning, forehand mot forehand, loop forehand, backhand mot backhand, backhand looping (kontringar först sedan får man gå bak och loopa). Därefter övningar, t ex falkenbergare med två forehand i forehand, mycket kontringar (backhandkontring backhandk. forehandk. forehandk x 3 sedan loop med forehand). De satsar mycket på fart. Sedan är det matcher, en setare, ingen marginal. Andra passet är det låda i ca en timma, barnen kör låda på varandra. Sista halvtimman ägnas åt serveträning. Alla barn är väldigt seriösa (Toms kommentar) de spelar för att bli bäst, helt enkelt.

 

Ungefär en gång i veckan spelas det matcher, 5 setare. Alla resultat noteras i Wangs lilla anteckningsbok. Dagen därpå flyttas barnen om efter den nya rangordningen. Tom tyckte det var kul när han för första gången fick flytta upp några steg och slapp stå längst till höger!

 

Coach Wang instruerar

Coach Wang instruerar.

 

Då och då håller Wang en genomgång då han pratar om barnens utveckling, det tar ca en halvtimma, barnen står på led med raka ryggar och händerna på ryggen. Lite segt, tycker Tom som inte förstår ett ord. Men tonen är sträng så Tom tror att Wang pratar om det barnen är dåliga på och behöver förbättra.

 

hårda matcher

Det blev många hårda matcher för Tom.

 

Efter ca en vecka träning vann Toms sin första match mot en kines-def. Skräll! Förloraren storgrät och inte blev det bättre av att alla de andra barnen skrattade åt honom. Nu verkar de ha vant sig och inga tårar fälls längre om Tom vinner någon match.

 

”ALLA är väldigt bra på Ma Lin forehand till och med jag har blivit det”, hälsar Tom, som gärna berättar mera när han kommer hem. Den som vill fråga något redan nu når Tom på: This is a mailto link

Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:25 Skribent: Cia Silver

 

 

Postadress:
Hammarby IF BTF - Bordtennis
C/o Johansson, Ralångsvägen 3 lgh 1002
12050 Årsta

Besöksadress:
Enskedehallen, Simlångsvägen 20
12039 Årsta

Kontakt:
Tel: 0735025784
E-post: info@hammarbybordten...

Se all info