Hoppa till sidans innehåll
Premiär i Nynäshamn

Pingiskraft - ny satsning för att få fler tjejer till pingishallen


Fram till i maj nästa år ska Hammarby BTF i samarbete med Svenska Bordtennisförbundet genomföra elva inspirationsdagar samt ett helgläger för tjejer runtom i Sverige. Men för att få fler tjejer i våra pingishallar behöver också vi i klubbarna bli bättre på att bjuda in till sporten.

Pingiskraft är en nio månader lång satsning för att se om speciellt riktade åtgärder kan ge bättre förutsättningar för att få tjejer att börja spela pingis. Med hjälp av medel från Idrottslyftet kommer Hammarby IF BTF och Svenska Bordtennisförbundet att påbörja arbetet för att få pingis att bli en sport för fler tjejer.

Elva så kallade Pingiskraftdagar kommer att genomföras och dessa kommer ske i nära samarbete med en pingisklubb och eventuellt närliggande klubbar ute i landet. En pingiskraftdag kommer vara uppdelad i två pass. På förmiddagen träffas tjejerna som redan spelar i aktuell klubb och får ett eget inspirerande träningspass av tränaren Jessica Larsson, som har lång erfarenhet av att driva läger och träningar för tjejer. Efter förmiddagsträningen blir det en gemensam lunch med fokus på att lära känna varandra bättre.

På eftermiddagen är det däremot nya deltagare i fokus - tjejer som är sugna att testa på att spela och här är till exempel systrar, klasskompisar, kusiner, mammor, mostrar och fastrar också välkomna. De tjejer som redan är engagerade i klubben kommer under detta pass hjälpa de tjejer som är nya. Allt under ledning av Jessica Larsson.

Information om eftermiddagens prova-på-pingis för tjejer kommer att spridas i pingisklubbarnas och spelarnas nätverk (både tjejernas och killarnas), i närområdets skolor och i lokal media.

Vill er pingisklubb vara värd för en Pingiskraftdag? Ta i så fall genast kontakt med projektets ledare Jessica Larsson (se kontaktuppgifter nedan). I värdskapet ingår att stå för pingishall, enklare lunch för de pingisspelande tjejerna, kaffe, saft och bullar till eftermiddagen samt en hjälptränare. Klubben, dess spelare och projektet behöver också hjälpas åt i arbetet att nå ut till intresserade tjejer i närområdet.

Efter genomförda pingiskraftdagar kommer projektet arrangera ett helglångt pingisläger för tjejer den 9-10 april. Ett läger där pingisträning varvas med andra härliga lägerupplevelser och social samvaro.

Parallellt med Pingiskraftdagarna och lägret, sker inom projektet Pingiskraft ett arbete med att skapa ett enkelt och praktiskt inriktat studiematerial för pingisklubbar som vill arbeta för att inkludera fler tjejer i verksamheten. Ansvarig för denna del av projektet är Karin Inde och Håkan Willner från styrelsen i Hammarby IF BTF.

Satsningen Pingiskraft 2016 avslutas med en stor tävling - Pingiskraft 2016 - som äger rum den 21-22 maj i Brännkyrkahallen i Stockholm. Här är målet att bjuda på tävlingar i alla flick- och damklasser, uppvisningsmatch av landslagsspelare samt att i ett nationellt seminarium för pingistränare inviga och presentera det nya studiematerialet för pingistränare/klubbar som vill lära sig att arbeta mer inkluderande.

Du missar inga nyheter om Pingiskraft om du gillar projektets Facebooksida: www.facebook.com/pingiskraft

För mer information kontakta:

Jessica Larsson, projektledare, This is a mailto link, mobil 0760-164956
Karin Inde, Hammarby IF BTF This is a mailto link  
Patrik Björs Strand, Svenska Bordtennisförbundet, This is a mailto link

 

 

Följande Pingiskraftdagar är bokade hittills:

10/10 Nynäshamns BTK - Premiär för Pingiskraft med 17 deltagande tjejer och några mammor! Läs mer och se bilder från premiärdagen på vår Facebooksida (www.facebook.com/pingiskraft)

31/10 Hammarby IF BTF, Stockholm

21/11 Arvika BTK

12/12 BTK Safir, Örebro

5/1 Västers BTK, Motala (Prel)

12/3 BTK Serve, Laholm (Prel)

Vill er pingisklubb vara värd för en Pingiskraftdag? Det finns datum lediga både under hösten 2015 och våren 2016. Ta gärna kontakt med projektets ledare Jessica Larsson This is a mailto link eller mobil 0760-164956.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:03 Skribent: Karin Inde

 

 

Postadress:
Hammarby IF BTF - Bordtennis
C/o Johansson, Ralångsvägen 3 lgh 1002
12050 Årsta

Besöksadress:
Enskedehallen, Simlångsvägen 20
12039 Årsta

Kontakt:
Tel: 0735025784
E-post: info@hammarbybordten...

Se all info