Hoppa till sidans innehåll

Säsongen 2010/2011


Rotebro BTK B – Hammarby IF BTF          4-8

Premiär och en riktig bortamatch i Trollholmsskolan i Rotebro. Vi kom till spel med Niklas, Kristian, Kalle och Per-Erik som ersatte en sjuk Mattias. Väl på plats möttes vi av starkt publikstöd i Bajenfanset Magnus Hellsten som åkt kommunalt ända från Fruängen för att se den historiska första Hammarbymatchen i pingis på över 50 år. Kul att du kom Magnus och vi önskar dig välkommen på våra matcher i fortsättningen! Rotebro mönstrade ett bra lag med Markku Kivistö, Tomas Elken, Jonas Sandqvist och Harald Ljungars. Först ut var Kalle som ställdes mot Kivistö. Det blev en rysare över fem set. Vid ställningen 9-10 i skilje pressades Kalle bakåt och tvingades fiska mot en hårdslående Kivistö. Mirakulöst nog lyckades Kalle dra tillbaka en stenhård backhandloop raka vägen och kvittera till 10-10 för att sedan avgöra matchen med 12-10. Vad vi inte visste då var att den bollen var skillnaden mellan vinst eller 7-7... Niklas gick sedan ut och visade klass genom att pulverisera Sandqvist i raka set. Per-Erik hade det dock svårare mot Elken och förlorade i raka set medan Kristian inte hade några som helst problem med Ljungars utan vann med 3-0. Ställningen således 3-1 till oss efter första omgången. Vi fick nu se kvällens spelmässigt bästa match då Kristian ställdes mot Kivistö. Den danska dynamiten spelade ut hela sitt register och både backhand- och forehandlooparna satt klockrent. Det såg dock tufft ut till en början då Kivistö gick upp till 2-1 i set, men efter 11-4 och 11-6 så hade Kristian vänt matchen till vinst 3-2. Niklas hade samtidigt inga problem med Elken och vann återigen i raka set, 2x11-6 samt 11-4. Niklas imponerar verkligen med sitt snabba och hårda forehandspel! Vi såg sedan Per-Erik spela en jämn match mot Sandqvist. Vid 1-1 i set såg det länge ut som om Per-Erik skulle kunna ta tredje men Sandqvist blev tyvärr för svår och lyckades vinna de två sista seten med 8-11 och 7-11. Kalle ställdes därefter mot Ljungars och vann med 3-1. Ställningen var således 6-2 till oss inför dubblarna. Vi satte upp Niklas och Kalle i förstadubbeln och Kristian och Per-Erik i andradubbeln. Rotebro mönstrade Kivistö/Elken i första och Sandqvist/Ljungars i andra. Det blev två stycken välspelade matcher där vi vann förstadubbeln med 3-1 men förlorade andradubbeln med 1-3. Ställningen således 7-3 inför den avslutande omgången. Först ut var Niklas mot Kivistö och det blev en jämn match som Niklas tyvärr förlorade i skilje. Därefter avgjorde Kristian genom att svinga det rödsvarta svärdet bättre än Elken och vinna med 3-1 i set. Slutresultatet skrevs till 8-4 men vad som inte syns i protokollet var att både Kalle och Per-Erik förlorade sina sista matcher och således var Rotebro riktigt nära att knipa en poäng av oss. Allt som allt var det en skön premiärseger och det ser bra ut inför fortsättningen!

  

Hammarby IF BTF – Vällingby SK B           8-3

Hemmapremiär i nymålade Enskedehallen och Mattias var tillbaka från sjukdom. Vi kom således med förstafyran bestående av Niklas, Kristian, Kalle och Matte. Vällingby kom till spel med Mikael Åström, Emmanuel Markatatos, Stefan Diös och Olle Eklund. Första matchen spelades mellan Niklas och Diös. Det blev en hård batalj där bollsäkre Diös gick segrande ur striden efter setsiffrorna 2-3. Tung start med 0-1 i baken. Därefter lyckades Kalle kvittera genom att slå tillbaka Åström med 3-1. Kristian ställdes samtidigt mot defensive Eklund. Det blev en rolig och sevärd match som Kristian lyckades vinna i skiljeset. Matte gjorde seriepremiär med att besegra Markatatos med 3-1. Vi hade således vänt underläget 0-1 till ledning med 3-1. I nästa runda gick det snabbt; Niklas slog Markatatos, Kristian slog Åström och Matte förlorade mot Diös - alla i tre raka. Kalle ställdes mot Eklund och lyckades vinna med 3-1. Vi hade således 6-2 inför dubblarna. Vi ställde upp med Kristian/Matte på förstabordet och Kalle/Niklas på andrabordet. Vällingby mönstrade Diös/Eklund i förstadubbeln och Åström/Markatatos i andradubbeln. Kristian och Mattias lyckades inte dra igenom de rutinerade och bollsäkra vällingbyarna utan fick ge sig med 1-3 i set. Niklas och Kalle spelade en bra dubbel på andrabordet och tog hem matchen i tre raka. Ställningen 7-3 och Niklas gick ut och avgjorde mot Åström i tre snabba. Sammantaget en trevlig match och det är skönt att vi redan kopplat greppet om serien efter bara två omgångar. I nästa match väntar Spånga B på bortaplan. 

  

Spånga TBK B – Hammarby IF BTF            4-8

Vi tog pendeltåget ut till Spånga med tuffa förutsättningar. Kristian var sjuk men ställde upp ändå i brist på reserver och Niklas hade fått för sig att byta forehandgummi lagom till matchen. Lägg därtill att motståndet på andra sidan nät var det tuffaste hittintills; Harri Hanski, Lennart Schön, Johan Bäckman och Anders Lindström. Efter noga övervägande valde vi att snurra lite i uppställningen och satte således upp Kalle, Niklas, Mattias och Kristian. Vi fick en tung start när Hanskis stenhårda backhandloop gång på gång ställde Mattias, förlust i tre raka och 0-1. Näste man ut var Kalle som ställdes mot Bäckman, en av tre spelare i Spånga med soft på backhand. Efter stabilt spel och 3-1 i set var det kvitterat till 1-1. Vi fick därefter se Kristian kämpa som en tiger mot Schön. Tyvärr blev det en för tuff uppgift med sjukdom i kroppen och Kristian fick ge sig med 1-3 efter att ha haft setbollar i fjärde men inte lyckats plocka hem någon. Ställningen 1-2. Efter en trevande inledning med nya plattan, förlust 9-11, visade Niklas klassen genom att vända och vinna med 3-1 mot Lindström. Kvitterat och 2-2. När Niklas väl var igång så avfärdade han Hanski av bara farten, 3-1 även här och 3-2 i lagmatchen. Näste man på tur var Kalle som gick ut mot Schön. Efter att ha blivit totalt utspelad i första set, förlust 6-11, lyckades Kalle vända och vinna med 3-1 och vi hade kopplat greppet med en 4-2-ledning. Det såg riktigt bra ut när sedan Kristian gick upp till 2-0 mot Bäckman men då sa kroppen ifrån. Vanligtvis blixtsnabba fötter förvandlades till stenar och kung Kristian fick abdikera med 2-3. Tur då att Matte visade att han på allvar är tillbaka efter sin sjukdom då Lindström avfärdades med 3-1. Ställningen 5-3 inför dubblarna. Vi mönstrade de vanliga paren Kalle/Niklas och Kristian/Mattias. Kalle och Niklas lyckades ta hem första set mot Hanski/Schön men sedan var det stopp och förlust 1-3. Bättre gick det då för Kristian/Mattias som tog en enkel seger i raka set mot Bäckman/Lindström. Ställningen 6-4. Kalle gick nu upp mot Hanski. Det blev en välspelad och tuff match där Kalle till slut stod som segrare efter 11-8, 9-11, 11-8, 11-9. Niklas kunde nu slå in matchbollen i mötet med Schön. Efter ett stenhård förstaset, vinst 17-15, så var det inget snack om saken utan segersiffrorna skrevs till 3-0 för Niklas och 8-4 till Hammarby.  

 

Hammarby IF BTF – Djurgårdens IF BTF   8-1

Så var det äntligen dags för matchen med stort M, derbyt mot Djurgården. Inför en i stort sett fullsatt Enskedehall gjorde först pingislegenderna Jan-Ove Waldner och Mikael Appelgren entré med Kentas "Just idag är jag stark" skränande ur högtalarna. Hammarbykänslan var på topp! J-O och Äpplet bjöd på en härlig pingisshow å la Jacques Secrétin (fransk pingisspexare som är Kristians favorit). Både barn och vuxna var i extas. Efter att J-O smashat in matchbollen till 16-14 i skilje avtackades J-O och Äpplet samt Hammarby/Djurgårdsprofilerna Björne Mellström och Curt Österholm med varsin Hammarbytröja. Därefter rullade derbymatchen igång, och merparten av de cirka 350 åskådarna satt kvar! Detta måste väl ändå vara någon form av publikrekord för pingis i division 4? Vi lirade med det vanliga laget Kalle, Mattias, Kristian och Niklas. Djurgården kom med Rolf Hallin, Dawid Wankowicz, Karl-Åke Fäldt och Tommi Riihonen. Med darrande knän och blyhandske gick Kalle ut mot Riihonen i första matchen. Efter en knackig inledning förlorade Kalle första set med 9-11 men därefter var det inget snack och Riihonen slogs tillbaka med 3-1. 1-0 till Bajen! Kristian, som var klart inspirerad av inramningen och pingisspexet, gick ut och golvad Hallin totalt - tre snabba 11-2, 11-7 och 11-7. Vi hade 2-0. Nästa match på tur var Mattias mot Fäldt. Det blev en snöplig förlust i första set med 11-13 men därefter visade Matte styrka och vann med 12-10, 11-8, 11-7. Kvällens stormatch spelades mellan Niklas och Wankowicz. Niklas, som landade på Arlanda på förmiddagen efter 14 timmars flygning från Seattle, var rejält jetlaggad och kunde inte riktigt komma upp i sin normalt så höga spelstandard. Matchen mot Wankowicz blev stenhård och välspelad men till slut stod djurgårdaren som segrare med 11-9 i skiljeset. Ställningen 3-1 till Hammarby efter första singelrundan. Kalle gick nu upp mot Wankowicz. Det blev en ren serve- och förstaattacksmatch helt utan längre bolldueller och efter 4 stenhårda set stod det 2-2. I skilje hade sedan Kalle samtliga marginaler på sin sida och segersiffrorna skrevs till 11-1. Därefter fick den stora publiken se kvällens jämnaste och längsta match när Mattias slog tillbaka Hallin med 13-11 i skilje. Mattias lyckades med en riktigt lurig och poänggivande serve vid ställningen 11-11 efter att ha tagit time-out och fått coaching av båda ledarna för dagen: Anders Ylitalo och Leila Suvanto. Vi fick även se en "nollning" när Mattias lyckades knipa tredje set med 11-0. Kristian visade att han som vanligt växer med uppgiften och Fäldt var inte ens nära att hota i 3-0-vinsten. När Niklas sedan lyckades vända 1-2-underläge mot Riihonen till vinst hade vi 7-1 och ett stort grepp. Formtoppade dubbelparet Mattias och Kristian gick ut och avgjorde i tre snabba mot Wankowicz/Fäldt. Segersiffrorna skrevs till 8-1 i en match som vi alla kommer att minnas under lång, lång tid framöver. Som Matte sa: "Det här är det största man upplevt inom pingisen" och vi andra höll med.    

 

Aspuddens BTK - Hammarby IF BTF         3-8

Bortamatch mot Stockholmspingisens stora talangfabrik, Spårvägens farmarförening Aspudden. Aspudden, med lagledaren Mikael Appelgren, kom till spel med tre duktiga femtonåringar i Gustav Pihlsgård, Emil Pavelsen och Marlon Appelgren och med svensk bordtennis framtid, 10-åriga superlöftet Vilmer Georgsson. Vi slängde om lite i truppen jämfört med derbymatchen och ställde formtoppade Kristian som försteman följd av Niklas, Mattias och en förkyld Kalle som fyra. Först ut var Mattias mot Pihlsgård. Det blev fyra tuffa set med Pihlsgård som segrare, 8-11, 8-11, 11-9 och 9-11. Samtidigt vevade Kristian in både forehand- och backhandlooparna och vann i tre raka mot Appelgren. Näste man ut var Kalle som ställdes mot hårdskruvande Pavelsen. Efter att ha haft greppet om första set tappade Kalle och förlorade med 9-11. Därefter gick följande 3 set bättre och segersiffrorna kunde skrivas till 9-11, 11-6, 11-9, 12-10. I nästa match fick vi se en spelare utöver det vanliga, Vilmer Georgsson. Denna vänsterhänte bolltalang kan bli riktigt, riktigt bra om han tar tillvara på sin stora talang. Niklas fick se sig besegrad med 1-3 efter setsiffrorna 5-11, 10-12, 11-6 och 8-11. Ställningen 2-2 efter första singelrundan. I nästa match tog Niklas en snabb revansch när han plockade ned Pihlsgård med 11-9 i skiljeset. Kristian visade samtidigt att han håller absolut toppform för dagen när han besegrade Pavelsen i tre raka. Kalle hade inte heller han några problem utan slog Appelgren med 3-0. Vi hade kopplat greppet om matchen. Dock hade vi 10-årige Georgsson kvar att möta. Mattias tog sig an uppgiften och lyckades också koppla greppet genom att ta hem första set med 12-10. Resten av matchen vill Matte nog helst glömma då Georgsson tog de följande tre seten med 0-11 (!), 6-11, 12-14 och reducerade vår ledning till 5-3. Dags för dubblar och vi satte upp radarparet Kristian och Mattias i förstadubbeln och rävarna Kalle och Niklas i andradubbeln. Aspudden mönstrade Pihlsgård/Appelgren på förstabordet och Georgsson/Pavelsen på andrabordet. Det blev två säkra segrar med 3-1 respektive 3-0 och vi hade 7-3. Kristian "Halvfjärs" Korsgaard gick sedan in och satte spiken i kistan efter 11-5, 11-7, 6-11 och 12-10 mot Pihlsgård. En skön seger och vi närmar oss division 3 med stormsteg. Kvällens behållning var dock 10-åriga motståndaren Georgsson - vilken lirare det kan bli!      

 

Spånga TBK - Hammarby IF BTF               6-8

Efter en lång höst och vinter var det en trött och sliten Hammarbytrupp som åkte ut till Spånga rackethall för match mot Spånga BTK. Eftersom Niklas redan checkat ut på jullov hade Daniel Wetterholm plockats upp från B-laget. Kärrtorpssonen Daniel, som är fostrad i de egna leden, gjorde således debut i Hammarbys A-lag denna kväll. Övriga i laget var Kristian, Kalle och Mattias. Spånga kom till spel med Tommy Gustavsson, Thomas Henriksson, Håkan Svensson och Frederik Englund. Först ut var Mattias mot Gustavsson. Gustavsson, som spelar mycket på uppstuds nära bordet med kortnabb på backhand, passade inte alls Mattias som förlorade i raka set. Därefter hade vi en på pappret passande match för Kristian "deffdödaren" Korsgaard mot defensive Svensson. Det blev dock inte som tänkt då Svensson hade en storkväll och spelade strålande bordtennis. Kristian ryckte åt sig en ledning med både 1-0 och 2-1 i set men fick se sig besegrad med 10-12 i skilje. En tungt start och värre skulle det bli. Debutanten Daniel gick ut mot Spångas skönlirare Henriksson. Henriksson matade bågloopar både med backhand och forehand och höll Daniel i backhandhörnet hela tiden. Danne kunde inte komma ur fällan och förlustsiffrorna skrevs till 13-15, 7-11 och 9-11. Värsta tänkbara start med 0-3. När sedan Kalle hade 1-2 och matchboll emot sig vid 9-10 i fjärde set mot vänsterhänte sluggern Englund såg det riktigt mörkt ut. Då plockade Kalle fram vinnarskallen som så många gånger tidigare denna säsong och vände fjärde set till vinst 12-10. Femte set såg länge riktigt mörkt ut och tillslut hade Englund skaffat sig två nya matchbollar vid ställningen 8-10. Då vände Kalle igen och vann femte set med 13-11. Reducerat till 1-3. Kalle fick bara vända på bänken för att nu möta Gustavsson. Efter att inte riktigt förstått Gustavssons kontringsspel förlorade Kalle första set med 7-11. Därefter blev det tre smidiga setvinster och reducerat 2-3. Kristian ut mot Henriksson. Första set förlorades men sedan visade Kristian sin vanligt höga klass och segersiffrorna skrevs till 3-1 i set. Kvitterat! Nästa match blev en "deff mot deff"-batalj mellan Daniel och Svensson. Tre stenhårda men förlorade set och Spånga hade greppet igen, 3-4. Mattias gick sedan ut och kvitterade genom en 3-1-victoria mot Englund. Viktiga dubblar och vi roterade lite mellan paren genom att sätta upp Kristian och Kalle på förstabordet och låta Mattias och Daniel spela tillsammans som de gjort tidigare med B-laget. Kristian/Kalle mötte Svensson/Englund och vann med 3-1. Mattias/Daniel mötte Gustavsson/Henriksson och tappade de två första ganska enkelt för att sedan vinna tredje och fjärde ännu enklare. Skiljeset blev stenhårt men tyvärr stod Spånga som segrare med 9-11. Ställningen nu 5-5 inför de avslutande singlarna. Kristian först ut mot Gustavsson och efter förlust i första set gick det enkelt till 3-1. Ledning med 6-5. Kalle gick sedan ut mot Henriksson. Det blev knallhårt och matchen till skiljeset där Kalle lyckades plocka hem det med 11-8. Ledningen 7-5. Mattias ut mot Svensson och även det blev knallhårt med skiljeset. Tyvärr stod Svensson som segrare med 10-12. Ställningen 7-6 och Daniel gick ut i en avgörande match mot Englund. Oavgjort eller vinst var frågan. Efter fyra stenhårda set, 7-11, 11-7, 8-11, 12-10, gick matchen till skilje. Här visade Daniel sitt krigarhjärta och plockade ned Englund med 11-6. Vinst med 8-6! Vi kan nu summera höstsäsongen som serieledare med maximala 12 poäng, fyra före tvåan Djurgården. Nu laddar vi batterierna över jul och nyår och är tillbaka i januari för en lika bra vårsäsong.    

 

Hammarby IF BTF – Rotebro BTK B               8-4

Första matchen efter juluppehållet när Rotebro gästade Enskedehallen. Vi hade tänkt spela med Niklas, Kristian, Mattias och Daniel men då Niklas kände sig krasslig och kastade in handduken precis innan matchstart fick en matchotränad Kalle hoppa in. Rotebro kom till spel med Wei Wang, Jonas Sandqvist, Tomas Elken och Björn Karlsson. Först ut var Kristian som mötte Elken. Efter ett knackigt första set, förlust 8-11, tog Kristian tre snabba och vi hade 1-0. Nästa match var Kalle mot Wang. Det blev en hård batalj där Kalle till slut segrade med 11-2 i skilje. Mattias hade sedan inga problem med Karlsson och vann i raka set med 2, 9 och 9. Daniel gick sedan upp mot Rotebros för dagens bäste spelare Sandqvist. Förlust med 0-3 men vi hade ändå 3-1 efter första singelrundan. Kristian ställdes nu mot Sandqvist och det blev en tuff match som Kristian tyvärr förlorade med 9-11 i skilje. Det var reducerat. Då visade först Mattias klassen genom 3-0 mot Wang och sedan Kalle med 3-0 mot Karlsson. Daniel hade därefter en stenhård match mot Elken där det tyvärr blev förlust efter setsiffrorna 6-11, 11-8, 11-4, 8-11 och 9-11. Ställningen 5-3 inför dubblarna. Vi ställde upp med Kristian/Matte på förstabordet och Kalle/Daniel på andrabordet. Rotebro mönstrade Sandqvist/Elken på förstabordet och Wang/Karlsson på andrabordet. Förstadubbeln blev stenhård med ännu en bitter förlust i skiljeset, denna gång 12-14. På andrabordet lyckades vi dock vinna med 3-1. Ställningen 6-4 inför de avslutande singlarna. Det räckte med två 3-1-segrar för att avgöra, först Kristian mot Wang och sedan Mattias mot Sandqvist. Slutresultatet skrevs således till 8-4 och Mattias blev "man of the match" med sina 3-0 i singelkvot.

 

Hammarby IF BTF – IFK Lidingö BTK               8-5

IFK Lidingö kom på besök i Enskedehallen i en från höstsäsongen uppskjuten match. Vi kom med helt ordinarie lag bestående av Kalle, Niklas, Kristian och Mattias. Lidingö mönstrade fyra spelare med helt olika spelstilar; Claes Johansson med långnabbar, offensive Christer Larsson, Erik Hevreng med kortnabb och Tony Andersson med antiloop. Först ut för dagen var Kalle mot Hevreng, det blev en snabb seger i raka set 11-6, 7 och 8. Lika enkelt gick det i andra matchen för Niklas mot Andersson, tre raka efter 11-8, 6 och 5. Kristians match mot defensive Johansson och Mattes match mot Larsson blev desto tuffare. Kristian tog första set 11-7 för att därefter tappa andra och tredje. Fjärde set sedan till Kristian med 11-9 och matchen till skilje. Där blev Johansson för svår och Lidingöspelarens segersiffror skrevs till 8-11. För Mattias, som återigen visade strålande form, gick skiljesetet mot Larsson desto bättre. Vinst med 11-9 efter att ha lyckats vända 1-2 i set. Ställningen 3-1 efter första singelomgången. Kalle upp mot Larsson i en på förhand svår match. Det blev dock enklare än väntat och seger i tre raka. Niklas ställdes därefter mot Johansson och det blev 4 stenhårda set men tyvärr förlust för Niklas efter 8-11, 9-11, 12-10 och 9-11. Tyvärr blev det en kostsam förlust då Niklas råkade ”tappa” raketen i golvet så pass hårt att stommen gick sönder. Sedan såg vi Kristian vinna i raka set mot Andersson och Mattias segrade mot Hevreng med 3-1. Hammarby i ledningen med 6-2 inför dubblarna. Med tanke på att Niklas nu spelade med sin reservracket (fjolårets modell) satte vi upp Kristian/Mattias i förstadubbeln och Niklas/Kalle i andradubbeln. Lidingö mönstrade Johansson/Larsson på förstabordet och slängde in Tony Anderssons bror Kenny på andrabordet tillsammans med brorsan. Förstadubbeln blev stenhård men tillslut segrade Lidingö med 3-2 i set efter 11-5, 8-11, 11-5, 8-11 och 6-11. Kalle och Niklas lyckades samtidigt besegrad bröderna Andersson på andrabordet med setsiffrorna 3-1. Ställningen 7-3 inför den avslutande singelomgången. Första matchen spelades mellan Kalle och Johansson. Det blev långa bolldueller där Kalle låg på och Johansson gång på gång motade och skar tillbaka. Tillslut var dock Johansson den starkare och vi fick ett bevis på att inga träd växer till himlen – Kalles första förlust den här säsongen. Niklas gick nu upp för att avgöra mot Larsson och till en början såg det ut att gå vägen, 2-0 ledning efter 15-13 och 11-5. Sedan tog det stopp och ytterligare en snöplig 3-2-förlust för Niklas som inte har haft marginalerna med sig den här säsongen. Snart måste dock oturen vända för den vänsterhänte sluggern. Istället fick vår danska dynamit Kristian möjligheten att sätta spiken i Lidingös kista och det gjorde han via 11-4, 4 och 8 mot Hevreng. Seger med 8-5 och nu laddar vi om inför bortamatchen mot Vällingby på tisdag.

 

Vällingby SK B – Hammarby IF BTF               1-8

Vi åkte ut till Hässelbyhallen för att möta ett Vällingby som krigar för överlevnad. Truppen denna kväll var Kalle, Niklas, Kristian och Daniel. Vällingby kom till spel med en meriterad och erfaren trupp med nyblivne distriktsmästaren för 50-åringar, Stefan Diös, i spetsen. Förutom Diös mönstrade Vällingby Erik Ahrsjö, Emmanuel Markatatos och Olle Eklund. Först ut var Kristian mot distriktsmästaren Diös. Efter att ha förlorat första set med 11-13 gick det desto enklare och segersiffrorna skrevs till 11-2, 11-2 och 11-4. Kalle ställdes därefter mot blockeringsspelande kortnabbaren Markatatos och det blev seger efter 3 x 11-8. Daniel såg ut att enkelt öka vår ledning till 3-0 efter två setsegrar med 11-9 mot Ahrsjö men både i tredje och fjärde set blev det torsk och matchen till skiljeset. Där var dock Hammarbyarn starkast och kunde vinna efter 11-8. Niklas spelade sedan fin pingis mot defensive snidaren Eklund och vann med 3-1 i set. Ställningen 4-0 efter första singelrundan. Niklas gick nu ut mot Diös som han snöpligt förlorade mot i hemmamötet. Den här gången var det dock inget snack om vem som var bäst utan Niklas vann i tre snabba. Lika enkelt blev det för Kalle som slog tillbaka Ahrsjö i raka set. När sedan Daniel besegrade Markatatos i raka set och Kristian hade 2-1 mot Eklund och matchbollar till en 8-0-seger i fjärde set hade vi andra redan tankarna på hemfärden mot Södermalm. Dock ville Eklund annorlunda. Efter ett stenhårt fjärdeset som Vällingbyaren tog hem med 14-16 så gick även femte set till Eklund och det var reducerat till 7-1. Dags för dubblar. Vi satte upp Niklas/Kalle på förstabordet och Kristian/Daniel på andrabordet. Vällingby mönstrade Eklund/Diös på förstabordet och Markatatos/Ahrsjö på andrabordet. När röken skingrades efter två hårda dubbelbataljer stod vi som segrare på båda borden. Slutresultatet skrevs till 8-1.

 

Hammarby IF BTF – Spånga TBK B               8-1

Förutsättningarna inför matchen mot tredjeplacerade Spånga B var enkla: en poäng och Hammarby skulle vara klart för division 3 nästa säsong. De som skulle fixa biffen var Niklas, Kristian, Kalle och Daniel. Spånga B kom till spel med Harri Hanski, Lars Afrell, Lars Andersson och Johan Bäckman. Vi tänkte taktiskt och ville gärna ha Kalle mot Hanski i första matchen eftersom det gick bra i höstens bortamöte och vi på så sätt skulle kunna koppla ett tidigt grepp om matchen. Taktiken lyckades! Första omgången blev således Niklas upp mot Andersson och Kalle upp mot Hanski. Niklas visade att lördagens segertåg i Södertäljepoolen inte var en tillfällighet och slog ned Andersson med 3-1 i set. Kalle fick en tuff start mot Hanski som fullkomligt bombade in backhands och första set till Spångaspelaren med 5-11. Därefter kom Kalle mer in i matchen och segern skrevs till 3-1 i set efter 11-3, 11-7 och 11-9. Kristian ställdes nu mot Bäckman som bytt från långa nabbar på backhand till korta - en klar förbättring för Spångaspelaren. Kristian hade stora problem men lyckades tillslut vinna i skiljeset med 11-7. Daniel upp mot trixaren Afrell och det blev en alltför tuff uppgift för Danne. Förlust i raka set efter 5-11, 2-11 och 8-11. Ställningen ändå 3-1 till oss efter de första singlarna. Andra omgången inleddes med Niklas mot Afrell och Kristian mot Hanski, två på pappret svåra matcher. Det gick dock ovanligt enkelt. Niklas slog forehands över hela bordet så det visslade om det och Afrell kunde bara gå och hämta bollen, seger med 3-1 i set. Kristian spelade ut hela sitt register och gav inte Hanski en chans. Tre raka setsegrar med 11-3, 11-9 och 14-12 - starkt av Kristian att presetera så bra mot en av seriens bättre spelare! Kalle gick därefter upp mot Bäckman och det blev tre jämna set men seger i samtliga och vi hade 6-1 i lagmatchen. En matchseger ifrån division 3! Den som fick sätta pricken över i:et var Daniel i matchen mot Andersson. De två första seten gick till Danne och vi var bara ett set ifrån trean. Då gick det troll i allt. Tredje set förlorades med 12-14 efter fyra missade matchbollar. Fjärde set var ännu värre med tre missade matchbollar varav en var en ytterst liten kantboll - en sådan som man inte ser utan bara hör. I femte set skrevs det dock Hammarbyhistoria då Daniel slog in den nionde matchbollen till 11-7. Säsongens målsättning var i hamn med hela 4 lagmatcher kvar av serien! I lyckoruset vann vi båda dubblarna av bara farten. Den som räknades var Daniels och Kristians skiljeseger mot Hanski och Andersson.

 

Djurgårdens IF BTF – Hammarby IF BTF               8-3

Svår bortamatch och säsongens andra derby mot Djurgården i Liljeholmshallen. Hall och hall, lokalen kan mer liknas vid en bred korridor. Svåra förutsättningar för våra två spelare med långnabb. Vi kom till spel med Kalle, Daniel, Per-Erik och i a-laget säsongsdebuterande Andreas Pihl. Djurgården hade ett bra lag med före detta juniorlandslagsmannen David Riihonen, Dawid Wankowicz, Karl-Åke Fäldt och Tommi Riihonen. Per-Erik började mot David Riihonen och det blev en svår uppgift och förlust 0-3 i set. Kalle lyckades kvittera Djurgårdens ledning efter seger i tre raka set mot Fäldt. Näste man ut var Pihlen mot Wankowicz. Djurgårdaren, som nog spelar hårdast i serien, kunde dock slå igenom Pihlens försvar och vinna med 3-1. Danne hade inte sin bästa dag och förlorade i raka set mot både far och son Riihonen. Ställningen 1-4. Kalle gick upp mot Wankowicz i en tuff match. Kalle hade två matchbollar emot sig vid 8-10 i fjärde set men lyckades kriga sig tillbaka och vinna skilje med 11-7. Därefter var vi sånär att reducera Djurgårdens ledning ytterligare när Pihlen kopplade greppet på Fäldt med 2-0 i set. Tyvärr krånglade Fäldt sig ur greppet och vann matchen med 3-2. När sedan Per-Erik förlorade i raka men jämna set mot Riihonen den äldre så var ställningen 2-6 inför dubblarna. Vi satte Daniel och Per-Erik i förstadubbeln och Kalle och Pihlen i andradubbeln. Djurgården lirade Tommi Riihonen och Fäldt i förstadubbeln och David Riihonen och Wankowicz i andradubbeln. Danne och Per-Erik var med i sin dubbel men som vanligt denna kväll drog Djurgården längsta strået och vann i skilje med 11-8. Pihlen och Kalle spelade dock en drömdubbel och lyckades knocka toppspelarna Riihonen/Wankowicz i skiljeset med 11-4. Ställningen 3-7 inför sista singelrundan. Först ut var prestigematchen med stort P mellan de spelare i serien som såhär långt har bäst matchkvoter - Kalle med en förlust mot David Riihonen utan förlust. Det var Djurgårdens kväll och Riihonens förlustnolla var intakt efter att han slagit Kalle i tre raka, om än jämna, set. Djurgården slutsegrare med 8-3. En tung derbyförlust.

 

 

Hammarby IF BTF – Aspuddens BTK         6-8

Andra raka förlusten och laget är inne i en tung period just nu. Mot Aspudden kom vi till spel med Kristian Korsgaard, Kalle Björklund, Andreas Pihl och Daniel Wetterholm. Aspudden mönstrade supertalangen och nyblivne SM-tvåan Vilmer Georgsson, rutinerade a-lagstränaren Andreas Hedlund och de lovande ungdomarna Marlon Appelgren och Joar Taylor. Vi tog ledningen efter att Kristian besegrat Appelgren i tre raka set. Aspudden kvitterade dock snabbt genom Georgsson som slog tillbaka Pihlen i tre raka. Kalle återgav oss ledningen efter 3-0 mot Taylor men återigen kvitterade Aspudden efter 0-3 för Daniel mot Hedlund. Ställningen 2-2. Aspudden tog nu ledningen efter att Hedlund slagit Kristian i raka set. Kalle kvitterade till 3-3 efter en rafflande match mot Georgsson som Kalle vann med 3-1. Tredje set blev avgörande då Kalle i läget 1-1 vann med 18-16. Pihlen hade inga problem att slå Taylor i raka set men Aspudden kvitterade igen efter att Daniel förlorat mot Appelgren med 0-3. Ställningen 4-4 inför dubblarna. Här skulle matchen avgöras. Vi ställde upp med succéparet från Djurgårdsderbyt, Pihlen/Kalle, på förstabordet och således Kristian/Daniel på andrabordet. Aspudden ställde Georgsson/Hedlund på förstabordet och Appelgren/Taylor på andrabordet. Det blev två jämna dubblar men tyvärr två knappa förluster, 2-3 på förstabordet och 1-3 på andrabordet. Underläge med 4-6 och kniven på strupen. Först ut var Kristian som ställdes mot Georgsson. Starkt spel av Kristian och seger med 3-1, reducering 5-6. Nästa match spelades mellan de forna klubbkompisarna Kalle och Hedlund. Det var säkert hundrade mötet spelarna emellan men det första på 15 år. Hedlund tog första set med 11-9 men sedan var Kalle starkare och segersiffrorna skrevs till 11-3, 11-7 och 11-8. Återigen var matchen kvitterad, ställningen 6-6. De avgörande matcherna var Pihlen mot Appelgren och Daniel mot Taylor. Efter två set var ställningen 1-1 i båda matcherna. Därifrån var dock Aspuddens spelare de starkare. Pihlen förlorade med 8-11, 11-9, 8-11, 8-11 och Daniel förlorade med 8-11, 11-7, 6-11, 4-11. En tung och knapp förlust med 6-8.

 

IFK Lidingö BTK – Hammarby IF BTF               8-5

Bortamatch i svårspelade Hersbyhallen med sitt glashala golv och vita väggar. Vi kom till spel med Kristian, Kalle, Daniel och Per-Erik. Lidingö hade ett bra lag med Claes Johansson, Christer Larsson, Erik Hevreng och Benny Sandmo. Daniel började mot svårspelade deffen Johansson, det blev förlust i tre raka, om än jämna, set. Kristian kvitterade Lidingös ledning efter en 3-1-seger mot Hevreng. Lidingö tog ledningen på nytt efter att Per-Erik förlorat mot Larsson i raka set. En för dagen genomförkyld Kalle kvitterade efter tre raka mot Sandmo. Ställningen 2-2. Här kom sedan nyckelomgången där vi hade hoppats att koppla greppet på Lidingö. Först ut Kalle mot "väggen" Johansson. Kalle storspelade till en början och hade ledningen med 2-0 efter 11-9 och 11-8. Då tog krafterna helt slut. Förlust med 2-3 efter klara siffror i alla tre av de sista seten. Kristian nu upp mot vänsterhänte Larsson. Det blev en öppen och välspelad match med två aviga vänsterspelare. Tyvärr drog dock Kristian kortaste stickan och förlorade med 1-3. Lidingö nu i ledning med 4-2. Då visade både Per-Erik och Daniel klassen genom att slå Hevreng respektive Sandmo med 3-2 respektive 3-1. Vi hade kvitterat, ställningen 4-4. Vi misstänkte att Lidingö skulle ställa upp med Johansson/Larsson i förstadubbeln och Hevreng/Sandmo i andradubbeln. Efter någon minuts taktiksnack enades vi om att försöka ställa Kalle/Kristian mot Johansson/Larsson och Per-Erik/Daniel mot Hevreng/Sandmo. Det blev som vi ville. Per-Erik och Daniel hade inga problem att vinna sin dubbel med 3-1. Kalle och Kristian spelade en maratonmatch mot Johansson/Larsson. Matchen till skiljeset efter 6-11, 11-6, 11-9 och 7-11. Då small det till. Kalle skulle sträcka sig långt ut i forehand när båda vaderna krampade samtidigt. Snälla motspelare var framme snabbt för att hjälpa till att stretcha ut musklerna men matchen var sedan körd. Förlust i skilje med 6-11. Ställningen 5-5. Kristian nu upp mot Johansson och Kristian kopplade greppet efter vinst med 13-11 i första set. Då kontrade Johansson och vann med 3-1. Ställningen 6-5 till Lidingö. Kalle försökte att spela matchen mot Larsson men det gick inte och tyvärr fick vi lämna w.o. Daniel mot Hevreng i en helt avgörande match om förlust med 5-8 eller oavgjort eftersom Per-Erik slagit Sandmo i tre raka på fjärdebordet. Hevreng var dock den starkaste för dagen och vann med 3-1 och Lidingö vann matchen med 8-5. Vi gratulerar Lidingö till segern och en förmodad uppflyttning till division 3.  

 

Hammarby IF BTF - Spånga TBK             8-3

Sista matchen för säsongen slutade med vinst. Nu håller vi tummarna för att B-laget klarar att kvala sig upp i division 4. Laget för dagen bestod av Kalle, Kristian, Per-Erik och debutanten Peter Mikaelsson. Spånga kom till spel med David Thorell, Frederik Englund, Thomas Henriksson och vår tidigare klubbkamrat Magnus Sturesson. Vi pratade mycket innan matchen om saknaden efter Spångas Håkan Svensson som så tragiskt gick bort i vintras. Håkan lämnar ett stort tomrum efter sig. Till matchen, först ut var Kalle mot Henriksson och det gick lättare än förväntat 11-5, 11-7 och 11-7. Spånga kvitterade dock snabbt vår ledning genom att nya stjärnskottet Thorell slog Per-Erik i en välspelad match med 3-1. Kristian gav oss dock ledningen på nytt genom att besegra Sturesson med 3 x 11-9. Därefter gjorde Peter en strålande debut i a-laget genom att besegra hårdslående Englund med 11-8 i skiljeset. Ledning med 3-1. Kalle hade sedan vissa problem med Englund men lyckades ändå vinna matchen med 3-1 i set. Kristian slog Thorell i tre raka och Per-Erik vann mötet med Sturesson med 3-1. Vi hade kopplat greppet med 6-1 i lagmatchen. Peter spelade en mycket underhållande match mot Henriksson där Spångaspelaren tyvärr var den starkare i skiljesetet som slutade 4-11. Ställningen 6-2 inför dubblarna. Vi satte upp Peter och Per-Erik på förstabordet och Kalle/Kristian på andrabordet. Peter/Per-Erik ställdes mot Englund/Henriksson och förlorade med 1-3. Kalle/Kristian ställdes mot Thorell/Sturesson och vann med 3-1. Sedan klev Kalle ut och avgjorde matchen via 11-5, 11-7 och 11-5 mot Thorell. Seger med 8-3 och nu kommer vi köra stenhård sommarträning inför debuten i division 3 i september! 

 

Matchkvoter efter 14 omgångar:

 

 

Sluttabell för division 4 Stockholm:

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:56 Skribent: Kalle Björklund

 

 

Postadress:
Hammarby IF BTF - Bordtennis
C/o Johansson, Ralångsvägen 3 lgh 1002
12050 Årsta

Besöksadress:
Enskedehallen, Simlångsvägen 20
12039 Årsta

Kontakt:
Tel: 0735025784
E-post: info@hammarbybordten...

Se all info