För lagledare i S:t Eriks-cupen - Hammarby IF BTF - Bordtennis - IdrottOnline Klubb
Hoppa till sidans innehåll

För lagledare i S:t Eriks-cupen


En stor fördel som Stockholm har gentemot andra regioner i Sverige är att koncentrationen av bordtennisklubbar är så stor, att det går att skapa en serie speciellt för ungdomar. Den har kommit att heta S:t Eriks-cupen. Precis som i seriesystemet spelar klubbarna med lag, och i form av singel och dubbelmatcher. Klasserna i tävlingen organiseras efter ålder, och klubben väljer själv hur många lag den anser att den har underlag och finansiering för att anmäla. S:t Eriks-cupen är en värdefull tillgång vi har i Stockholm, som ger unga spelare möjlighet att samla tävlingserfarenhet på sin egen nivå. I Hammarby tar vi tävlingen på allvar och med entusiasm.

 

Ett S:t Eriks-cupslag kräver minst tre spelare. I ett lagmöte är det nio singelmatcher (alla ungdomar möter varandra) plus en dubbel. Två eller tre matcher körs parallellt, och mötet pågår tills något lag samlat på sig sex segrar. Det lag som vinner mötet får 2 poäng, blir det lika (5-5, dubbelmatchen räknas som en match precis som de nio singelmatcherna) får varje lag 1 poäng. Under ett sammandrag möter man vanligtvis två eller tre andra klubbar. Vanligtvis är det två sammandrag på hösten och två sammandrag på våren. Och de lag som placerar sig bra på vårsammandragen går därutöver till ett slutspel.

 

Lagen är inte bara indelade i åldersklasser, utan varje åldersklass är indelad i divisioner. Under hösten spelar man om divisionsindelningen för våren, och under våren spelar man om en plats i slutspelet. Lyckas laget till exempel spela till sig en plats i den högsta vårdivisionen under hösten, så är laget garanterat en plats i slutspelet. Hamnar laget däremot i en lägre division under våren, så måste laget placera sig i toppen av denna för att nå slutspelet. Slutspelet på våren spelas i cupform och där avgörs vilket lag som vinner åldersklassen.

 

Varje lag behöver en lagledare. I de äldre klasserna brukar en spelare kunna ta på sig den rollen, men i de yngre klasserna (Hammarby har till exempel ett 02/03-lag i år) måste en förälder ta på sig den rollen. Lagledarens uppgift är i princip att vara kontaktperson mellan Stockholms Bordtennisförbund och laget. Man kan egentligen bryta ner lagledarens funktion till fyra specifika uppgifter.

1) Lagledaren skall se till att alla spelare i laget har fått information om vart de skall spela och när de skall vara där. Denna information brukar finnas att hämta på förbundets hemsida i september.

2) Lagledaren skall anmäla lagen på plats. Detta brukar ske senast 30 minuter innan spel. Då skall lagledaren också uppge vilken spelare som är 1:a, 2:a och 3:e spelare i mötet.

3) I varje möte definieras ett lag som hemmalag och ett som bortalag. Om laget blir hemmalag så skall lagledaren ta hand om matchprotokollet och se till så det blir korrekt ifyllt.

4) Lagledaren måste också hålla efter sitt eget lag och se till att de uppträder sportslig, och även hålla koll på de lag man möter, så att inte något av dem beter sig osportsligt. Det är en fördel om en lagledare kan döma matcher, men detta är inget krav. Det finns nog med spelare i varje möte för att klara av den biten.

 

S:t Eriks-cupen är en serie som vi har förmånen att kunna deltaga i Stockholm. Den ger våra ungdomar möjlighet till matchspel 4-5 gånger per år. Vid dessa sammandrag får spelarna ofta spela många matcher. Ungdomar i andra delar av Sverige har inte den här möjligheten. Därför skall vi se seriöst på vårt deltagande, och på alla sätt göra serien så bra vi kan.

Uppdaterad: 03 APR 2012 20:31
Skribent: Hammarby IF BTF

 

foljosspafacebook200x62

 

Postadress:
Hammarby IF BTF - Bordtennis
C/o Kjellander, Sickla kanalgata 34
12067 Stockholm

Besöksadress:
Enskedehallen, Simlångsvägen 20
12039 Årsta

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info